header ball

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ...ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ...ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ...
11-02-2016

Γράφει ο Δημήτρης Μιχέλης

Πρόεδρος Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

Τον τελευταίο χρόνο πάρα πολλά ειπώθηκαν, γράφτηκαν και έγιναν κατά των Διαιτητών και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο.

Μετά την όλη αυτή μεθοδευμένη εκστρατεία κατά των Διαιτητών, στο σύνολο σχεδόν των απλών και αγνών ανθρώπων οι οποίοι είχαν την τιμή να υπηρετήσουν τίμια την καλαθοσφαίριση και να γνωρίσουν από κοντά τους Διαιτητές, δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση και απορία αφού στη σκέψη τους πλανώνται τα εξής ερωτήματα:

            Ποια τέλος πάντων είναι η αλήθεια για τους Διαιτητές;

            Είναι εκείνοι που γνωρίσαμε εμείς, δηλαδή φανατικοί υποστηρικτές των ιδεωδών της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης ή είναι υποκριτές, είναι καιροσκόποι, είναι ιδιοτελείς και εραστές της εξουσίας;

Στα ερωτήματα αυτά πολλοί απάντησαν, πολλοί απαντούν  και πολλοί θα απαντούν.

Κατ’ αρχήν τη δημιουργία του κλίματος κατά των Διαιτητών οργάνωσαν και κατεύθυναν οι εξ επαγγέλματος διεκδικητές της εξουσίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώρισαν τον Διαιτητή, διότι απλούστατα δεν τον συνάντησαν ποτέ, αφού απλούστατα δεν υπηρέτησαν την καλαθοσφαίριση ή κατάφεραν να την υπηρετήσουν ως επισκέπτες.

Κατά κανόνα, τον Διαιτητή τον τοποθετούν εκεί που αυτοί από την δική τους σκοπιά τον θέλουν, εκεί που τα σχέδιά τους και οι επιδιώξεις τους εξυπηρετούνται, εκεί που οι διάφορες σκοπιμότητες υπαγορεύουν ή εκεί που τα συναισθήματά τους τούς κατευθύνουν.

Εκείνοι όμως που δε απάντησαν είναι οι ίδιοι οι Διαιτητές και κυρίως οι Διαιτητές οι οποίοι θα απαντούσαν όχι ως εκπρόσωποι κάποιας Υπηρεσίας, όχι ως εντεταλμένοι και υπηρετούντες κάποια κατεύθυνση ή κάποια σκοπιμότητα, αλλά οι αδέσμευτοι, οι αυθόρμητοι, οι ανώνυμοι, οι ιδεολόγοι Διαιτητές, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης.

Και δεν απάντησαν όχι διότι δεν θέλουν, όχι διότι είναι απρόθυμοι, όχι διότι θέλουν κάτι να κρύψουν, απεναντίας θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να φωνάξουν και να ακουσθούν σε όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα, διότι τους αδικούν και τους θυσιάζουν στις σκοπιμότητες των σκοτεινών ιδιοτελών κυκλωμάτων.

Δεν απάντησαν διότι δεν μπορούν να μιλήσουν, ενώ θα ήθελαν να ανοίξουν την καρδιά τους και να παρουσιάσουν σε όλο τον κόσμο ανάγλυφο της αγνότητας της ψυχής τους, τον χαρακτήρα τους, τις σκέψεις τους.

Πόσο θα ήθελαν να μεταδώσουν σε όλο το μπασκετικό κόσμο την πραγματικότητα που δεν είναι τίποτα άλλο από αγνότητα προθέσεων και γενναιότητα ψυχής. Πόσο θα ήθελαν να βροντοφωνάξουν και να ακουσθούν στα πέρατα των ελληνικών γηπέδων ότι: «Μας αδικούν οι υπηρέτες της σκοπιμότητας».

Οι Διαιτητές δεν είναι κοινωνική τάξη, είναι παιδιά όλου του λαού και κυρίως του λαού, είναι γεννήματα όλης της Ελλάδας, απ’ άκρη σε άκρη.

Οι Διαιτητές είναι στο έπακρον ευαίσθητοι και κατ’ εξοχήν ιδεαλιστές, τόσο μάλιστα περισσότερο όσο νεώτεροι είναι στην ιεραρχία της διαιτησίας και την ηλικία.

Ας κοιτάξουμε σ’ όλες τις Ομοσπονδίες του κόσμου: Που έχουν τοποθετήσει τον Διαιτητή της πατρίδας τους;

Και ας διερωτηθούμε, όλοι αυτοί ουδεμιάς εξαιρουμένης, κάνουν λάθος; Ή το μέγα λάθος είμαστε εμείς, που ταπεινώνουμε το Διαιτητή;

Η ταπείνωση των Διαιτητών έχει άμεση επίπτωση στη δυναμική, το κύρος και την αξιοπιστία των αγώνων, συνεπώς στη δυναμική, το κύρος και την αξιοπιστία της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Μην το ξεχνάμε ποτέ!

                                    Με σεβασμό στον Έλληνα Διαιτητή Καλαθοσφαίρισης
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
10-02-2016

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ..!!

My alt text

Στις 7 Φεβρουαρίου 2016, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ροδόπολης διεξήχθει ο Φιλικός Αγώνας μεταξύ της ομάδας μας και της αντίστοιχης του Διονύσου για την ηλικία MINI Κοριτσιών.

Τα παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν πολύ ωραιό μπάσκετ και προσέφεραν ωραίο θέαμα, στον κόσμο που παρευρέθηκε στις κερκίδες γι' αυτο κι εκείνος με την σειρά του, προσέφερα στα κορίτσια το πιο ζεστό του χειροκρότημα.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από τον αγώνα εδώ: https://youtu.be/jvxQAx2r__g
JUMP DRILLS
10-02-2016

5η Άσκηση / Διπλό Άλμα

Τοποθετώ ένα μικρό εμπόδιο πριν το μεγάλο.

Πραγματοποιώ άλμα πάνω από το μικρό εμπόδιο κι αμέσως εκτελώ άλμα στο μεγάλο εμπόδιο και προσγειώνομενο πάνω σε αυτό.

Παραλλαγή:

  • Με Πρόσωπο  My alt text My alt text

  • Με Πλάτη   My alt text My alt text My alt text

Παρακολουθήστε video από την εκτέλεση της άσκησης εδω: https://youtu.be/2m39OiwOcIQ
JUMP DRILLS
10-02-2016

4η Άσκηση / Άλμα με Στροφή 3/4

Στεκόμενος σε πλάγια θέση μπροστά από το εμπόδιο εκτελώ άλμα με στροφή 3/4 και προσγειώνομαι πάνω στο εμπόδιο.

My alt text  My alt text  My alt text

Παρακολουθήστε video από την εκτέλεση της άσκησης εδώ: https://youtu.be/1v9VkXXhxbs
JUMP DRILLS
10-02-2016

3η Άσκηση / Άλματα με Μισή Στροφή

Στεκόμενος με πλάτη  μπροστά απο το εμπόδιο εκτελώ άλμα με στροφή και προσγειώνομαι πάνω στο εμπόδιο.

My alt text   My alt text

Παρακολουθήστε video με την εκτέλεση της άσκησης εδώ: https://youtu.be/nTCHCOhHoMk
JUMP DRILLS
08-02-2016

2η Άσκηση / Άλματα Μπρος - Πίσω

Στεκόμενος μπροστά από το εμπόδιο σε όρθια θέση εκτελώ άλμα πάνω στο εμπόδιο. Στη συνέχεια εκτελώ προσγείωση.

Με πλάτη στο εμπόδιο κάνω την ίδια διαδικασία

Παραλλαγή:

  • Μικρό Εμπόδιο

 My alt text  My alt text  My alt text

  • Μεγάλο Εμπόδιο

My alt text  My alt text  My alt text

Παρακολουθήστε video από την εκτέλεση της άσκησης εδώ: https://youtu.be/H4wK5YRb8yE
JUMP DRILLS
08-02-2016

1η Άσκηση / Πλάγια Άλματα

Στεκόμενος σε πλάγια θέση δίπλα από το εμπόδιο εκτελώ άλμα.

Παραλλαγή: 

  1. Mικρό Εμπόδιο                                                                                                         My alt text  My alt text
  2. Μεγάλο Εμπόδιο                                                                                                                                                       1. My alt text   2. My alt text   3.My alt text

Παρακολουθήστε video από την εκτέλεση της άσκησης εδώ: https://youtu.be/x7OGvPaDyQ4
ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ - ΙΣΤΟΡΙΑ
08-02-2016

My alt text

Οποίος πιστεύει  ότι το γυναικείο Μπάσκετ δεν έχει ιστορία κάνει μεγάλος λάθος…

Το γυναικείο Μπάσκετ ξεκίνησε τον Χειμώνα του 1892 στο Smith College(Northampton, Massachusett).

Η Coach Senda Berenson, , δίδαξε το μπάσκετ στις μαθήτριες της, ελπίζοντας ότι μέσα από  αυτήν την δραστηριότητα μπόρει να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση των κοριτσιών.

Τον Μάρτιο του  1893 στο Smith College έγιναν οι πρώτοι εσωτερικοί  αγώνες  χωρίς την συμμετοχή ανδρών σε κανένα επίπεδο .Χαρακτηριστικό ήταν ότι η κάθε ομάδα αποτελούντων από έξη παίχτριες .

Την ίδια χρόνια το γυναικείο μπάσκετ ανθίζει  και σε άλλα  κολλέγια ‘όπως στο  Iowa State College, Carleton College, Mount Holyoke College, Sophie , Newcomb College (Tulane) στην New Orleans.

Το 1896 το Stanford College και το Πανεπιστήμιο  της Καλιφόρνιας στο Berkeleyδιεξάγεται το πρώτο παιχνίδι μεταξύ δύο διαφορετικών κολλεγίων, η Stanfordκέρδισε, 2-1, με τις γυναίκες να φυλάνε πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν την παρουσία ανδρών στον αγώνα.

Το 1901 η Senda Berenson,στοιχειοθέτησε και ανακοίνωσε επίσημα τους κανόνες του γυναικείου μπάσκετ  που ως βασική τους αρχή ήταν οι  3 zones με  5 εως 10 παίχτες η κάθε ομάδα..

Το 1924 στους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνεται  το γυναικείο μπάσκετ ως άθλημα επίδειξης

Το 1940 στην διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν συχνά τα τουρνουά γυναικείου μπάσκετ μεταξύ Αμερικής και Ιαπωνίας.

Το 1976 το γυναικείο μπάσκετ έγινε επίσημο  Ολυμπιακό άθλημα. Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης κέρδισε το χρυσό και η  ΗΠΑ κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο

Το 1978 ο Bill Byrne με οκτώ ομάδες δημιούργησε το Women's Basketball

League (WBL) και το 1979 οι ομάδες έγιναν δεκατέσσερις  το 1981 μετονομάστηκε σε  Women's Basketball Coaches Association (WBCA) και 1986 σε NationalWomen's Basketball Association (NWBA)

Το 1984 στους ολυμπιακούς αγώνες η γυναικεία  ομάδα της Αμερικής πήρε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο

Το 1993 δημιουργήθηκε το (WBA) Women's Basketball Association

Στο Ελληνικό Χώρο ο Παναθηναϊκός έχει  ως επίσημο έτος ίδρυσης του τμήματος το 1937, που είναι το πρώτο και παλαιότερο του γυναικείου μπάσκετ στην χώρα μας.

 Το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξήχθη το 1967, όταν οι πρωταθλητές Αθήνας-Πειραιά (Πειραϊκός) και Θεσσαλονίκης (Ηρακλής), αναμετρήθηκαν στις 19 Νοεμβρίου σε μονό αγώνα που διεξήχθη στο γυμναστήριο της ΧΑΝΘ. Ο Ηρακλής επικράτησε με 25-22 κι αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας

Σήμερα το Γυναικείο Μπάσκετ δεσπόζει στην Αμερική αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες  όπως στην Ισπανία ,Ρωσία ,Γερμανία κ.α …καθώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς .

Και στην Ελλάδα του 2016 αρκετοί σύλλογοι  προσπαθούν να εδραιώσουν  το γυναικείο μπάσκετ μέσα από  τα τμήματα υποδομών (Παγκορασίδες ,Κορασίδες ) σε σωστές βάσεις με όραμα, πάθος και ελπίδα  για ένα καλύτερο μέλλον.Τσάδαρης Κων/νος Coach                                              

ΠΗΓΗ:  Jone Johnson Lewis

                                                                
MΙΑ ΕΙΚΟΝΑ....1000 ΛΕΞΕΙΣ
08-02-2016

My alt text
Η ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
05-02-2016

My alt text

Aπό την 1η Οκτωβρίου σε όλα τα πρωταθλήματα της Ελλάδος (και το κύπελλο) εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί. 

Σας παρουσιάζουμε τις αλλαγές στους κανονισμούς και τις αναλύουμε

Εμφανίσεις

Οι ομάδες θα μπορούν:

να φορούν διαφορετικό χρώμα σορτσάκι και διαφορετική φανέλα και να χρησιμοποιούν τους αριθμούς 0 ή 00 και από το 1 ως το 99.

Επιθετικό φαουλ

Εφαρμόζεται η περιοχή που δεν χρεώνεται επιθετικό φάουλ (το ημικύκλιο μπροστά στο καλάθι).

Δηλαδή: Ο αμυντικός δεν θα κερδίζει επιθετικό φάουλ αν έχει το ένα και τα δύο πόδια μέσα στο ημικύκλο και ο επιθετικός επιχειρεί προσπάθεια έχοντας τον έλεγχο της μπάλας για σουτ ή πάσα. Για να είναι επιθετικό φάουλ, πέρα από τους υπόλοιπους λόγους που συντρέχουν, θα πρέπει και τα δύο πόδια του αμυντικού να βρίσκονται εκτός ημικυκλίου.

Για παράδειγμα το αντικανονικό σκριν ή κλείδωμα ισχύει ως επιθετικό φάουλ. Ο κανονισμός αναφέρεται για προσπάθειες που ο αμυντικός στήνεται για να κλείσει τον διάδρομο του επιθετικού.

 

Τάιμ-άουτ

Κάθε προπονητής μπορεί να πάρει δύο τάιμ-άουτ στο πρώτο ημίχρονο (ως ίσχυε) και τρία στο δεύτερο (ως ίσχυε). Η διαφορά είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο δύο εξ αυτών στα τελευταία δύο λεπτά της επανάληψης.

Δηλαδή: Ο προπονητής δεν μπορεί να "κρατάει" και τα τρία για το τέλος. Αν δεν έχει πάρει από το 20 ως το 38' ούτε ένα τάιμ-άουτ, τότε χάνει το ένα από τα τρία και έχει δικαίωμα μόνο για δύο. Στην παράταση ισχύει ότι και παλαιότερα: ένα τάιμ-άουτ ανά έξτρα πεντάλεπτο.

Κατοχή 24''

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την ανανέωση των 24''. Μετά από επιθετικό ριμπάουντ η κατοχή δεν ανανεώνεται στα 24'' (ως ίσχυε), αλλά στα 14''.

Δηλαδή: Αυτός ο κανονισμός θα κάνει ακόμη πιο γρήγορη την εξέλιξη του παιχνιδιού, καθώς οι ομάδες θα πρέπει μετά το ριμπάουντ να επιτείθονται άμεσα προς το καλάθι. Δεν θα έχουν χρόνο για παράδειγμα να βγάλουν τη μπάλα έξω, να την επιστρέψουν στον πλέι-μέικερ και να ξεκινήσουν νέο σύστημα, διότι μέχρι να συμβεί αυτό θα έχουν κάτω από 10'' για νέα επίθεση.

Τεχνική ποινή

Ο παίκτης θα αποβάλλεται για το υπόλοιπο του αγώνα, σε περίπτωση που δεχτεί δύο τεχνικές ποινές.

Δηλαδή: Αλλάζει ο κανονισμός. Μέχρι πρότινος η τεχνική ποινή μετρούσε σαν φάουλ. Δηλαδή ένας παίκτης θα μπορούσε να δεχτεί μέχρι και τέσσερις μέχρι να αποβληθεί.

Μετά από τεχνική ποινή ο αντίπαλος θα εκτελεί μια βολή και θα επαναφέρει ξανά τη μπάλα από το κέντρο.

Δηλαδή: Ξεχνάμε τις δύο βολές μετά την τεχνική ποινή, είτε είναι στον πάγκο, είτε σε παίκτη.

Αντιαθλητικό φάουλ

Όταν ο αμυνόμενος προκαλέσει επαφή στον παίκτη με τη μπάλα από το πλάι, ή από πίσω κι ενώ δεν υπάρχει αντίπαλος μεταξύ του επιτιθέμενου και του αντίπαλου καλαθιού.

Δηλαδή: Ο ορισμός του "τελευταίου παίκτη", με τη διευκρίνηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται το φάουλ (από πλάι ή από πίσω).

Όταν ο αμυνόμενος κάνει φάουλ στα δύο τελευταία λεπτά της αναμέτρησης (ή στην παράταση), όταν η μπάλα είναι εκτός ορίων για επαναφορά.

Δηλαδή: Τα φάουλ που θα γίνονται μακριά από τη μπάλα κατά την επαναφορά στο τέλος των αγώνων δίνονται αντιαθλητικά.

Είναι ένας κανονισμός που είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα, αλλά είχε "παρακαμφθεί". Κλασσικό παράδειγμα ένα ματς μεταξύ Απόλλωνα Πατρών και ΑΕΚ (επί εποχής Κατσικάρη), που η Ένωση στην προσπάθεια της να σταματήσει το ρολόι, έκανε φάουλ στο άουτ και χρεώθηκε με τεχνική ποινή.