header ball

ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Αντικανονική ντρίμπλα: Όταν ένας παίκτης τρέχει με τη μπάλα χωρίς να ντριμπλάρει ή υποπίπτει στην παράβαση της διπλής ντρίμπλας.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Κράτημα: Αντικανονική σωματική επαφή εις βάρος του επιθετικού
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Αντικανονικό κόψιμο/παρέμβαση: Η παρέμβαση ενός επιθετικού ή ενός επιθετικού στη μπάλα, όταν αυτή βρίσκεται σε κατεύθυνση προς το καλάθι. Αν ο αμυντικός κάνει την αντικανονική παρέμβαση, τότε κατοχυρώνεται καλάθι υπέρ του αντιπάλου. Αν ένας επιθετικός παίκτης παρέμβει αντικανονικά, τότε δεν μετράει πιθανό καλάθι κι η κατοχή περνάει στην αντίπαλη ομάδα.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Διπλό φάουλ: Όταν δύο αντίπαλοι υποπίπτουν ταυτόχρονα σε προσωπικό φάουλ ή τεχνική ποινή.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Κατεύθυνση κατοχής: Η κατεύθυνση στην οποία επιτίθεται η ομάδα που απέκτησε την κατοχή της μπάλας.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Υπόδειξη παίκτη: Η υπόδειξη στη γραμμή του νούμερου της φανέλας του παίκτη που υπέπεσε σε φάουλ ή άλλη παράδοση.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Επιθετικό φάουλ: Αντικανονική επαφή του επιθετικού που τρέχοντας πέφτει πάνω σε αμυντικό που έχει πάρει θέση.
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text

Ακύρωση φάσης: Η ακύρωση επιτυχημένου καλαθιού ή οποιαδήποτε φάσης, η θεώρηση της ως μη γενόμενη. 
ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
11-02-2016

My alt text       

 Παρέμβαση στη στεφάνη: Το άγγιγμα της μπάλας όταν αυτή βρίσκεται στη στεφάνη, ή στον

φανταστικό κύλινδρο πάνω από αυτή.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ...ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ...ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ...
11-02-2016

Γράφει ο Δημήτρης Μιχέλης

Πρόεδρος Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

Τον τελευταίο χρόνο πάρα πολλά ειπώθηκαν, γράφτηκαν και έγιναν κατά των Διαιτητών και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο.

Μετά την όλη αυτή μεθοδευμένη εκστρατεία κατά των Διαιτητών, στο σύνολο σχεδόν των απλών και αγνών ανθρώπων οι οποίοι είχαν την τιμή να υπηρετήσουν τίμια την καλαθοσφαίριση και να γνωρίσουν από κοντά τους Διαιτητές, δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση και απορία αφού στη σκέψη τους πλανώνται τα εξής ερωτήματα:

            Ποια τέλος πάντων είναι η αλήθεια για τους Διαιτητές;

            Είναι εκείνοι που γνωρίσαμε εμείς, δηλαδή φανατικοί υποστηρικτές των ιδεωδών της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης ή είναι υποκριτές, είναι καιροσκόποι, είναι ιδιοτελείς και εραστές της εξουσίας;

Στα ερωτήματα αυτά πολλοί απάντησαν, πολλοί απαντούν  και πολλοί θα απαντούν.

Κατ’ αρχήν τη δημιουργία του κλίματος κατά των Διαιτητών οργάνωσαν και κατεύθυναν οι εξ επαγγέλματος διεκδικητές της εξουσίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν γνώρισαν τον Διαιτητή, διότι απλούστατα δεν τον συνάντησαν ποτέ, αφού απλούστατα δεν υπηρέτησαν την καλαθοσφαίριση ή κατάφεραν να την υπηρετήσουν ως επισκέπτες.

Κατά κανόνα, τον Διαιτητή τον τοποθετούν εκεί που αυτοί από την δική τους σκοπιά τον θέλουν, εκεί που τα σχέδιά τους και οι επιδιώξεις τους εξυπηρετούνται, εκεί που οι διάφορες σκοπιμότητες υπαγορεύουν ή εκεί που τα συναισθήματά τους τούς κατευθύνουν.

Εκείνοι όμως που δε απάντησαν είναι οι ίδιοι οι Διαιτητές και κυρίως οι Διαιτητές οι οποίοι θα απαντούσαν όχι ως εκπρόσωποι κάποιας Υπηρεσίας, όχι ως εντεταλμένοι και υπηρετούντες κάποια κατεύθυνση ή κάποια σκοπιμότητα, αλλά οι αδέσμευτοι, οι αυθόρμητοι, οι ανώνυμοι, οι ιδεολόγοι Διαιτητές, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης.

Και δεν απάντησαν όχι διότι δεν θέλουν, όχι διότι είναι απρόθυμοι, όχι διότι θέλουν κάτι να κρύψουν, απεναντίας θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να φωνάξουν και να ακουσθούν σε όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα, διότι τους αδικούν και τους θυσιάζουν στις σκοπιμότητες των σκοτεινών ιδιοτελών κυκλωμάτων.

Δεν απάντησαν διότι δεν μπορούν να μιλήσουν, ενώ θα ήθελαν να ανοίξουν την καρδιά τους και να παρουσιάσουν σε όλο τον κόσμο ανάγλυφο της αγνότητας της ψυχής τους, τον χαρακτήρα τους, τις σκέψεις τους.

Πόσο θα ήθελαν να μεταδώσουν σε όλο το μπασκετικό κόσμο την πραγματικότητα που δεν είναι τίποτα άλλο από αγνότητα προθέσεων και γενναιότητα ψυχής. Πόσο θα ήθελαν να βροντοφωνάξουν και να ακουσθούν στα πέρατα των ελληνικών γηπέδων ότι: «Μας αδικούν οι υπηρέτες της σκοπιμότητας».

Οι Διαιτητές δεν είναι κοινωνική τάξη, είναι παιδιά όλου του λαού και κυρίως του λαού, είναι γεννήματα όλης της Ελλάδας, απ’ άκρη σε άκρη.

Οι Διαιτητές είναι στο έπακρον ευαίσθητοι και κατ’ εξοχήν ιδεαλιστές, τόσο μάλιστα περισσότερο όσο νεώτεροι είναι στην ιεραρχία της διαιτησίας και την ηλικία.

Ας κοιτάξουμε σ’ όλες τις Ομοσπονδίες του κόσμου: Που έχουν τοποθετήσει τον Διαιτητή της πατρίδας τους;

Και ας διερωτηθούμε, όλοι αυτοί ουδεμιάς εξαιρουμένης, κάνουν λάθος; Ή το μέγα λάθος είμαστε εμείς, που ταπεινώνουμε το Διαιτητή;

Η ταπείνωση των Διαιτητών έχει άμεση επίπτωση στη δυναμική, το κύρος και την αξιοπιστία των αγώνων, συνεπώς στη δυναμική, το κύρος και την αξιοπιστία της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Μην το ξεχνάμε ποτέ!

                                    Με σεβασμό στον Έλληνα Διαιτητή Καλαθοσφαίρισης